Διαδρομές

Πολυλίμνιο
Στο δήμο Βουφράδος, 32 χλμ. από την Καλαμάτα, βρίσκεται το φαράγγι του Πολυλιμνίου με τις λίμνες και τους καταρράκτες του. Περπατώντας ένα μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι για 5 λεπτά και περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση και με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών, θα βρεθείτε σε ένα κρυφό παράδεισο από μικρές λίμνες και καταρράκτες, περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια. 15 λίμνες με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας, καλά κρυμμένες για πολλά χρόνια, μόλις πρόσφατα έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό, και άρχισαν να δέχονται τις επισκέψεις των φίλων της φύσης.
Πολυλίμνιο
Το καλοκαίρι είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν τα δροσερά νερά των λιμνών του Πολυλιμνίου για να κάνουν το μπάνιο τους, όπως για παράδειγμα στη λίμνη Καδούλα, η οποία πήρε το όνομά της από το σχήμα της που μοιάζει με καρδιά. Ο καταρράκτης προσφέρει μία μοναδική εμπειρία σε όποιον τον πλησιάσει, ενώ οι πιο τολμηροί επιδίδονται σε εντυπωσιακές βουτιές από τους γύρω βράχους, στα βαθιά νερά της λίμνης.
Πολυλίμνιο
Τα μικρά φαράγγια, η πλούσια βλάστηση και οι πανέμορφοι καταρράκτες θα μετατρέψουν μια μέσης δυσκολίας πεζοπορία 3 χιλιομέτρων σε μια εμπειρία μοναδική και αξέχαστη. Τα νερά του φαραγγιού, που έρχονται από το Μεσοπόταμο, αφού περάσουν το γεφύρι του Τζάνε, στο Πεταλίδι, χύνονται στην αγκαλιά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Εάν κανείς ακολουθήσει το φαράγγι προς τα κάτω, θα φτάσει στη σπηλιά με τις υπέροχες πεταλούδες.



Είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς το Πολυλίμνιο, ακολουθώντας το δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο. Κοντά στο χωριό Καζάρμα υπάρχει το χωριό Χαραυγή, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι προς το πολυλίμνιο (υπάρχει ταμπέλα που κατευθύνει προς Πολυλίμνιο στον κεντρικό δρόμο).

Γέφυρα "Ντεμπριζ"
Η γέφυρα Ντεμπρίζ κτίσθηκε από τους Φράγκους και εξυπηρέτησε δύο μεγάλους σκοπούς. Ήταν η μόνη γέφυρα που ένωνε την επαρχία Πυλίας με τη Μεσσήνη μέχρι που έγινε η γέφυρα της Βελίκας. Η κεντρική οδική αρτηρία επί πολλούς αιώνες ήταν Πύλος - Ντεμπρίζ - Ανδρούσα. Η δεύτερη κύρια αποστολή της ήταν η οδική ένωση των κάστρων.
Γέφυρα Ντεμπρίζ
Ο ποταμός Βελίκα, στο ύψος του χωριού Στρέφι, διέρχεται δυτικά και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου εξερχόμενος από ένα γραφικό φαράγγι συναντά ένα μικρό λεκανοπέδιο που ονομάζεται Ντεμπρίζ.
Στην αρχή της εξόδου του ήταν ένας νερόμυλος που φέρει ακόμη το όνομα «ο μύλος του Ντεμπρίζ».
Ο ποταμός μετά τον μύλο συνεχίζει την πορεία του και σε απόσταση 500 μέτρων και στο σημείο που διέρχεται η κοινοτική οδός Στρέφι - Πελεκανάδα είναι κτισμένη η γέφυρα Ντεμπρίζ.
Γέφυρα Ντεμπριζ
Η γέφυρα άγνωστο πότε κτίσθηκε είναι η αρχαιότερη γέφυρα της Μεσσηνίας, εκτός από τη μικρή γέφυρα που υπάρχει επί των οδών Μελιγαλά - Νεοχωρίου, και στη σύμφυση δύο μικρών ποταμών και η οποία χρονολογείται από την αρχαιότητα.
Η γέφυρα από αρχιτεκτονικής πλευράς είναι αψιδωτή, παρουσιάζει ελάχιστη αμβλεία γωνία στο επάνω μέρος που τείνει προς τον γοτθικό ρυθμό, πλην ουδεμία σχέση έχει με αυτόν· είναι απλά δυτική και μάλιστα της εποχής εκείνης τεχνοτροπία. Κατασκευασμένη με ασβεστόλιθο έχει μεγάλο ύψος και μήκος, το δε πλάτος είναι τόσο που δύναται να διέλθει ένα μικρό αυτοκίνητο.

Ο επισκέπτης θαυμάζει το υπέροχο αυτό καλλιτέχνημα που στέκει τόσους αιώνες, παρά τα τόσα ορμητικά ύδατα του ποταμού.

Ανδρομονάστηρο
Το Ανδρομονάστηρο είναι ίσως το πιο σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα της Μεσσηνίας, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και θρησκευτικά, και είναι ένα από τα πιο όμορφα στην Πελοπόννησο.

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Πετράλωνα, 5 χλμ. Από την Αρχαία Μεσσήνη. Το Ανδροναστόστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα και χτίστηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β Παλαιολόγο για να τιμήσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο Α ο οποίος ήρθε από την Ανδρούσα.

Ανδρομονάστηρο
Το Ανδρομονάστηρο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ενισχυμένα στοιχεία και αποτελείται από το καθολικό μοναστήρι, έναν τριώροφο πύργο, μια διώροφη πτέρυγα και ένα διώροφο κτίριο, όπου βλέπουμε το πέρασμα στην κύρια είσοδο του μοναστηριού, μια υπόγεια δεξαμενή και Άλλα δευτερεύοντα κτίρια.

Η Κεντρική Εκκλησία στο Ανδρομονάστηρο είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, ενώ υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, δεξιά και αριστερά, αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Αικατερίνη. Υπάρχουν ακόμη μερικά τμήματα από την αγιογραφία του ναού.

Η δεξαμενή (πηγή νερού και δεξαμενή) εξακολουθεί να υπάρχει κάτω από τον ιερό βωμό. Η Ανδρούσα παίρνει νερό από εκεί από την τουρκική κυριαρχία μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, όταν τιμούμε τη Μεταμόρφωση, εκατοντάδες πιστούς συγκεντρώνονται στο Ανδρομονάστηρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σας ευχαριστούμε

Ημέρες Ευεξίας - Οδηγίες